Ако сте родители, вече сте наясно: появи ли се детето, всичко се променя, та дори и начинът, по който се избира домашен любимец. Ако по принцип гледате коя порода куче ви е най-сладка или е най-модерна, или дори е най-евтина в момента (разбираме ви, зоомагазините могат да бъдат същински кожодери), сега основният фактор е друг: кучета, подходящи за деца.

Какво имаме предвид под „подходящи за деца“? Зависи от детето, но основното е кучето да е достатъчно издръжливо на понякога не толкова „нежната“ игра, да не е склонно да атакува, дори и да се почуства заплашено, както и да не е твърде „устато“: да лае, да се забърква в бой или скандали с други животни и т.н. Та, съществуват ли такива кучета и ако да, кои са те? Направихме подробно проучване по въпроса и резултатите, които открихме, може да ви учудят.

Ето 10 породи кучета, подходящи за семейства с деца.

1. Булдог: за заетите и социалните

Казахме ли ви, че ще ви учудим? Ето основните характеристики на булдога, които го правят перфектен за семейство с деца: якичък е и по-грубата игра няма да го притесни; изключително лоялен към вашето семейство и приятелски настроен към хора и животни като цяло; не твърде енергичен (все пак, мама и тате нямат време за 2-часови разходки). Като цяло булдозите изискват минимална грижа: почиствайте зъбите редовно, както и кожата под гънките на тялото и лицето. Това е! Живеят до 10 години и стигат до 25 кг.

2. Бийгъл: за енергичните

Ето един по-малък вариант (стигат до 10 кг), който може би ви изглежда по-подходящ за апартамент. Не бързайте със заключенията: бийгълите са по-малки, но пък много по-енергични, и ще им трябва игра, внимание и разходки. Ако детето/децата ви са от типа “Стой тук за малко, омръзна ми да те гоня”, това е добро решение. На бийгъла никога няма да им омръзне да ги гони. Живеят около 13-15 години. Внимание: козината им изисква ресане и най-добре го правете навън, освен ако не искате да има косми из цялата къща.

3. Коли: за феновете на Ласи

Е, вашите деца едва ли са чували за Ласи, но всички деца от нашето поколение въздишаха по умното куче и искаха и те такова. Сега може да е перфектният момент да сбъднете и вашата детска мечта. Колитата са много умни и послушни. Поддават се на обучение. Добри и спокойни са около хора и други животни, а спрямо вашето семейство и дума не може да става за опасност. Големички са – стигат до 30 кг, и се подгответе да станете специалисти на тема козметика и грижа за кучета, защото козината им го изисква.

4. Лабрадор: за разумните

Ако живеете в апартамент, изборът на лабрадор може и да изглежда като пълна лудост. Няма да ви лъжем: ще трябва вие и/или децата ви да прекарват доста време навън с домашния любимец, а в идеалния случай той е добре да има и къде да плува, поне от време на време. Всичко това си струва обаче: лабрадорите са едни от най-популярните породи в световен мащаб, защото са умни, добри и се поддават на обучение без никакъв проблем. Освен това цената им обикновено е много по-приемлива от тази на повечето породи. Заиграват се с всички, няма да имат проблем с по-груба игра, а и изискват минимум грижа. Живеят между 10 и 14 години.

5. Ирландски Сетер: за оригиналните

Все още е пълна загадка за нас защо това красиво, интелигентно, добро куче не е по-популярно в България. Сетерът е много игрив и мрази да бъде сам, така че е подходящ за енергични деца или големи семейства. Ако живеете в къща, направо си търсете един от тези красавци още сега. За апартамент положението е малко по-сложно, но ако така или иначе прекарвате по-голямата част от времето си по паркове и градинки, пак е подходящ. Живеят 12-15 години и освен добро разсресване поне 1-2 пъти в седмицата, не изискват много специални грижи.

6. Боксер: за баланс

Боксерите изглеждат страшни: за съжаление могат и да бъдат такива, когато са отгледани от грешните стопани, за грешните цели. Истината обаче е, че боксерът е едно от най-любвеобилните и същевременно най-игриви породи кучета: добър баланс. Те обожават хората, особено децата, и предпочитат глутницата им (тоест, семейството ви) винаги да е наблизо. Разходките и игрите трябва да са повечко, а после го пуснете да сгуши в краката ви или в леглото на детето: щастието ще е пълно. Стигат до 30 кг и живеят 10-12 години – сравнително кратко за голямо куче.

7. Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол: за гушкане

Кавалерчетата не обичат грубите игри, така че не са най-добрият избор, ако става дума за много малко или просто по-енергично дете. Ако вашият малчуган обаче иска най-добър приятел, който да носи пръчката, да се гушка в краката му вечер и никога да не влезе в конфликт с човек или животно, това е кучето за него или нея. Кавалерите са добър избор за апартамент, тежат 6-9 кг и не изискват твърде много движение. Грижете се добре за козината им и ако искате да са здрави, спестете им храната от масата, както и кокалите за “игра”: има си качествени храни и аксесоари за кучета, които са по-подходящи за тях.

8. Далматинец: за бегачите

 Далматинците имат много характерни черти: от разпознаваемата им окраска, през милия им характер, та чак до факта, че могат да избягат километри без да се уморят особено. Ако ще гледате далматинец в градска среда, добре е да живеете до парк. Тези кучета са подходящи за малки деца, защото са издържливи и добри, но са даже още по-добри за по-големи деца и тийнейджъри, тъй като ги карат да се движат и ги учат на отговорност. Далматинците стигат до 32 кг и живеят около 12-13 години.

9. Басет: за мързеливите 

Не, че басетът няма да има нужда от разходка или пък няма да си играе с вас или децата ви, напротив. Ловджийският му нюх го прави един от най-добрите носачи на топки, пръчки и каквото друго му хвърлите. Но ако все пак сте от по-мързеливите, а може би просто от по-заетите семейства, той няма да ви тормози, когато го разхождате “набързо” и го оставяте на децата да го мачкат, докато вие си почивате. Натурално привързан е към деца и ще гледа винаги да е близо до тях и приятелите им, освен ако не го тормозят твърде много. Макар че стига до 30 кг, спокойствието му го прави подходящ за гледане в апартамент.

10. Улична превъзходна: за хората със златни сърца

За щастие, и у нас става все по-разпространено да се осиновяват бездомни кучета. Може би си мислите, че при уличната превъзходна няма как да знаете дали кучето ще се разбира добре със семейството и децата ви, но грешите: има знаци. Най-добре е да отидете всички в приют и да наблюдавате реакцията на кучетата към всеки член от семейството ви. Ако някое сладурче ви хване вниманието, поиграйте с него и вижте как реагира, когато посягате за играчките му. Ако върти опашка и споделя с всеки член на семейството, това е вашият домашен любимец!

Източник: https://www.10te.bg/zhivotat/10-porodi-kucheta-podhodyashti-za-semejstva-s-detsa/