Когато говорим за артрит, обикновено си представяме старо куче. Но истината е, че артритът засяга не само старите кучета. Според статистически данни, едно от пет кучета ще покаже признаци на артрит във възраст до една година, а този брой се увеличава при 80% от кучетата до осем-годишна възраст.

Така че, за съжаление, повечето от нашите кучета ще изпитват дискомфорт и болка, причинена от артрит през голяма част от живота си. Това не означава, че те не могат да играят или да спортуват. Начинът на живот, който ние им осигуряваме, е в основата на грижата и поддържането им в добра кондиция.

Физическите упражнения са от изключителна важност. Номерът е да намерите какви упражнения работят добре за вашето куче. Движение без напрежение и интензивност ще им помогне да поддържат мускулите си, да намалят сковаността на тялото и да подобрят гъвкавостта си. Кучетата с артрит трябва да поддържат здравословно тегло. Всеки допълнителен килограм ще упражнява натиск и ще увеличи болката в ставите. Това ще направи физическата активност твърде ниска.

Лек за артрит няма

Но има начини да го управлявате и да поддържате кучето си във форма. Ето девет съвета, които ще ви помогнат да поддържате задоволителен здравословен комфорт на кучето с артрит.

Преглед и консултация

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за правилната диагноза. Макар че това може да ви се струва доста безсмислен съвет, ще изненадате от количеството домашно диагностициране, което се случва, когато става въпрос за нашите домашни любимци. Артритът не е нещо, което се появява за един ден и не винаги е лесно да се забележат фините промени и първите симптоми. При това, има много състояния с подобни симптоми. Тъй като симптомите на артрит са подобни на тези, характерни за много други състояния, не е лесно да се диагностицира веднага. След преглед, често включващ неврологична оценка, трябва да се изключат други ставни проблеми. Могат да се направят поредица от кръвни изследвания и да се направят рентгенови снимки. И с тези данни, както и възраст, порода и пълна история, нещата ще бъдат максимално ясни. След като кучето е диагностицирано с артрит, ветеринарният лекар ще може да ви помогне да подготвите план за действие, подходящ за вашето куче.

Баланс почивка-движение

Намерете точния баланс на упражнения и почивка. Ще трябва да започнете да следите колко упражнения са оптимални за деня. След по-големи натоварвания, най-често задните крайници се сковават, особено нощно време. Този опит може да е полезен за вас: „ Месеци наред водех бележки, в които подробно описвах какви дейности извършва моето куче през целия ден, за колко време и дали показва признаци на скованост или накуцване в края на деня.“ Всяко куче е различно и количеството упражнения, от които се нуждае всяко куче, ще варира. Следете какви упражнения влошават кучето ви и след кои то не показват никакви симптоми. Ако може да ходи 30 минути без проблем, опитайте на следващия ден да ги увеличите на 35. Голяма част от „управлението“ на артрита ще бъде да разберете какви упражнения може да прави и за колко време. И не забравяйте, че артритът е прогресивен, така че това, което работи за вашето куче днес, може да не работи година след това.

Не го оставяйте да скучае

Когато кучето има артрит, то ще се нуждае от допълнителна почивка между физическите дейности. Най-добрият начин да накарате кучето си да се занимава и забавлява е като му предоставите някакво ментално предизвикателство. Например игри като „скрий лакомствата“, играчки за дъвчене, кости за дъвчене, упражнения за внимание, редуване на различни звуци, поставяне на различни места различни аромати. Ако кучето ви е доста активно, тези игри могат да бъдат спасителни на живота му. Да, то ще иска и няма да може. И вие ще се чувствате разбити от този факт. Но наистина можете да му помогнете, като по този начин му осигурявате някаква цел и работа за вършене.

Активност по часовник

Ще трябва да научите кога е време да спрете упражненията. Ще се наложи да приемете ролята на „лошото ченге“. Вие сте този, който трябва да каже „Достатъчно!“, въпреки че кучето ви все още се забавлява. „Кучето ми попада в категорията „все още имам много дяволска енергия“, въпреки артрита. То с удоволствие ще тръгне да тича сутрин, да играе фризби по обяд и да е готово да тича отново и отново след това. За съжаление, не може.“ Кучетата рядко обръщат внимание на факта, че изпитват болка. Те търпят и всъщност много от тях са майстори в потискането на признаците на болка. От вас зависи да внимавате за натоварванията му. Като тактика за оцеляване кучетата са се развили като много стоически същества, които рядко проявяват външни признаци на болка или дискомфорт. Ако не сте сигурни какво количество упражнения причиняват дискомфорт на вашето куче, водете си бележки – за движението, упражненията, кога накуцва повече от нормалното. Но работата не е само накуцването. Има много други незабележими симптоми. Дали става от постелката си все по-рядко? Изглежда ли незаинтересовано от нормалните дейности? Изглежда ли по-унило от нормалното? Следете колко продължителна е ежедневната ви разходка с кучето, като си отбелязвате всички допълнителни симптоми на артрит след това. След като знаете колко дълго може да ходи безпроблемно, можете да увеличите времетраенето на ненатоварващите упражнения.

Удобен дом

За много кучета с артрит ставането след сън или почивка може да бъде болезнено. Можете да ползвате нещо много просто – кърпа под корема, така че при движение към по-високо или когато се изправя, да му помогнете с повдигането. Други по-прости начини да направите дома си по-удобен за вашето куче:

  • Качването в колата може да бъде предизвикателство.
  • Улеснете го като им предоставите дървено стъпало или с кърпа под корема.
  • Повдигнете на по-висока повърхност купичките за храна и вода.
  • Осигурете на кучето удобно място за почивка.
  • Ортопедичните легла за домашни любимци са идеални за артритни кучета, тъй като помагат за поддържане на болните стави.
  • Леглото му трябва да е разположено на топло място.
  • Малко допълнителна топлина ще спести часст от неразположението и от болката.
  • Ако имате твърди дървесни или теракотни подове, помислете дали да не застелите с твърди килими местата, където обикновено то се движи.
Внимателно с килограмите

Само няколко излишни килограма могат да направят голяма беля. За съжаление, хората прехвърлиха проблемите с наднорменото тегло и върху кучетата си. Излишното тегло е особено вредно за кучета със ставни проблеми като артрит, тъй като това допълнително тегло увеличава болката и възпалението. Намалете калориите в храната му, ако е необходимо. Освен артрит, затлъстяването причинява редица здравословни проблеми, като проблеми с бъбреците, черния дроб или сърцето, както и диабет. Ако кучето ви трябва да свали няколко килограма, измерването на храната им е един от най-лесните начини да бъдете последователни. Премахнете всички допълнителни лакомства и се придържайте само към обикновената кучешка храна. Допълнителна четвърт от мерителната чаша може да не изглежда много, но с течение на времето наистина се натрупва. Един от най-лесните начини да помогнете на кучето си да отслабне е като намалите размера на порциите. Установено е, че кучетата, които са яли 25% по-малко от препоръчителното при опаковките, имат увеличение на средната продължителност на живота си от 2 години и също така показват забавяне в началото на хронични заболявания.

Правилните лекарства и добавки за вашето куче

Независимо дали търсите лекарства с рецепта или естествени опции, има стотици за избор. Но не всяко лекарство е подходящо за всяко куче. Някои от най-често срещаните лечения за артрит включват: • Глюкозамин и хондроитин – добавки, поддържащи здравето на ставите • НСПВС – нестероидни противовъзпалителни средства • Кортикостероиди – стероидни хормони • Омега 3 мастни киселини – добавки за намаляване на възпалението • DMOAD – лекарства, модифициращи остеоартрит И списъкът продължава и продължава. При толкова много опции е наложително да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да разберете какви опции може да са подходящи за вашето куче. Единствената добавка, която няма странични ефекти е глюкозамин. Той се счита за изключително безопасно лечение. Помага за смазване на ставите и поддържане на здрав хрущял. Но имайте предвид, че във времето тези добавки могат да покажат намалени подобрения. Всички други лекарства или добавки трябва да бъдат обсъдени с вашия ветеринарен лекар.

Ноктите пречат

Дългите нокти действат на начина, по който кучето върви и могат да причинят допълнителен натиск и болка в ставите. Кучешките пръсти имат рецептори, които предоставят на кучето информация по отношение на положението им спрямо земята. Когато ноктите са прекалено дълги, пречат на този допир и възприятието на кучето се променя. Дългите нокти принуждават лапата да се извие по непривичен начин. Походката се променя, кучето се опитва да се адаптира и това допълнително напряга ставите. В този ред на мисли – подкъсяването на ноктите е много важно. Повечето от кучетата живеят така, че нямат възможност да изтриват по естествен начин ноктите си, затова ние трява да им помогнем.

Топлина и масажи

Масажите имат чудесен ефект при кучета с артрит. Започнете бавно, с нежни и бавни движения преди да преминете към болните стави. Масажът може да се прилага само в период на ремисия, когато е преминала острата фаза на възпалителния процес. При масажиране на проблеми зони масажът трябва да започне от местата, разположени над тях. Ако проблемът е в колянната става, трябва да се започне с бедрото и едва след обработката на прилежащите тъкани да се премине към коляното. Топлината е друго обезболяващо средство при артрит. Един от най-лесните начини е да се използват подгряващи постелки или термофорни грейки с топла вода, също има и различни възглавнички с естествени пълнежи като костилки от череши, например, които се погряват и се поставят в леглото на кучето.

Източник: https://mpkucheto.com/devet-nachina-da-pomognete-na-kuche-s-artrit/