Когато си вземем кученце можем да му се радваме с часове – толкова сладки, пухкави и милички са домашните ни любимци през първите месеци от живота си! Важно е да знаем, че всички неща които правим през началните дни от съжителството си с новия ни четириног приятел, могат да имат голямо значение за начина, по който ще порасне той.

Щастливите и уверени зрели кучета не стават такива просто така или защото е заложено в ДНК-то им. Това е плод на поредица от внимателни и добри решения, правилно отношение и подходящи грижи от стопаните им именно през периода от раждането до така нареченото юношество (до 6 месец). Генетичната предразположеност и особености на характера на домашния ви любимец може да не са във ваша власт или контрол, но изцяло от вас зависи да дадете на косматия си приятел най-доброто отношение и възпитание, за да извлече максимума от заложбите, дадени му от природата.

Ето как вашето куче да ви заобича силно

Периодът, който рамкира бъдещият характер и личност на вашето куче, се случва между 3 и 12-тата седмица от живота му. Това е момент от развитието на животното, през който то е най-податливо на външни фактори, свързани с околната среда. Бъдете сигурни – тези дни са вълнуващи за кученцето, богати на емоционални ситуации и трупане на разнообразни впечатления – развиват се първите социални взаимоотношения, животното започва да се усеща привързано към стопанина и новото си семейство.

Ако сте взели новия си домашен любимец у дома някъде към втория месец от живота му, то следва да имате предвид, че половината от този така важен за развитието му период на практика вече е преминал. За това е особено важно как ще процедирате и кои грешки в отглеждането на кучето не бива да допускате.

Как да отгледаме здраво и щастливо кученце?

Това е въпрос, съчетаващ в себе си толкова много аспекти, че едва ли би могъл да получи еднозначен или кратък отговор. Основното обаче, което всеки стопанин на куче трябва да знае и върху което да се концентрира е търпението.

А ето и кои са 5-те най-често срещани грешки, които стопаните на кучета допускат през първите месеци от отглеждането на домашните си любимци. За какво да бъдем внимателни през „най-впечатлителния“ период на кутрето и какво да избягваме?

Без викове, заплахи и физически наказания

Наказанието не учи кучето ни на нищо повече от това как да избегне наказание. Много по-полезно и хуманно би било да отделите време да научите домашния си любимец да прави нещата, за които го наказвате по правилния начин. Освен това – след като вече белята е свършена от наказанията при кучетата като цяло няма особена полза. Ако не се реагира на момента, кучето няма как да свърже факта, че го наказвате за нещо с конкретна своя постъпка. С две думи: безсмислено е.

Не очаквайте твърде много

Поставянето на твърде високи стандарти за вас може и да е нормално, но не съществува никакъв начин да го обясните на кучето си. Да наказвате или да се карате на малко пале, което е било само почти през целия ден, че се е изпуснало, когато възрастта му не позволява да „стиска“ повече… Просто не е честно.

По същия начин – да се сърдите на животното, че не е изпълнило командата ви от първия път или не е разбрало какво се иска от него веднага, е твърде несправедливо и по-важното – не води до никъде. Бъдете обективни, ако се налага – повторете дадено упражнение и най-важното – не товарете животното с нереалистични очаквания. Просто няма смисъл.

В клетка - но за малко

Някои хора нямат възможност да отделят време да са непрекъснато около домашния си любимец през първите му месеци у дома. Погрешно е да мислите, че ако купите подходяща клетка и затваряте кученцето в нея докато ви няма, се грижите добре за него и безопасността му. Като цяло престоят в клетка за по-дълъг период от време с възпитателна цел е не само погрешна тактика, но може да направи домашния ви любимец плашлив и недоверчив, да го възпита на интровертност или да притъпи естественото му любопитство да опознава околния свят.

Ако кученцето плаче през нощта – обърнете му внимание

Първите дни след като е отделено от майка си, братчетата и сестричетата (ако е взето от развъдник) или приятелчетата си в приюта (ако е осиновено) ще чувате хленчене, подобно на плач през нощта от страна на кученцето. Много експерти са на мнение, че не бива да обръщаме внимание на звуците на раздяла, които издава животното – колкото по-бързо свикне с новото място, по-добре – нали? Ние не бихме ви дали този съвет, дори напротив!

Ако животинчето плаче за внимание през нощта – осигурете му го, както бихте го направили за дете. Не е нужно да го взимате в леглото си или да го галите с часове, просто му покажете, че сте тук и всичко е наред. Помнете – колкото по-малко внимание отделяте на кученцето, докато е малко, толкова по-трудно то ще понася отсъствието и раздялата ви като зряло. И обратното – ако не страда от недостиг на внимание през периода до 6-ия месец, толкова по-независимо ще стане. Звучи като парадокс, но е абсолютно вярно.

Не изолирайте кученцето от външния свят напълно

По правило и заръка на ветеринарния си лекар, следва да държите домашния си любимец вкъщи до две седмици след последната му, трета ваксина. Да бъде абсолютно изолирано от околния свят през това време обаче, може да се отрази зле на социализацията на животното. Какво можете да направите?

Нелоша идея е да устроите на домашния си любимец кучешко парти в дома си. На забавата няма да присъстват други четириноги (нека спазваме правилата и се грижим за безопасността на кучето), а ваши приятели. Постарайте се всеки от тях да се „запознае“ и да поиграе с животинчето поне 10-15 минути. Можете да каните различни хора в дома си всяка седмица – нека домашния ви любимец свиква с разнообразни нови шумове, звуци и непознати.

Сред останалите неща, за които да внимавате през първите месеци от живота на кученцето в дома си, можем да включим и да не го храните с човешка храна. Освен че на този етап тя не се преработва достатъчно добре и в най-лекия случай ще докара диария на животното, ако му се подава от масата ще насърчите този вреден навик и за в бъдеще.

Макар да ви се вижда добра идея да оставите децата си да играят на воля с новия ви космат приятел – задължително нека са под родителски надзор. И не на последно място – не очаквайте любовта и вниманието, които отделяте на домашния си любимец да заместят доброто възпитание.Важно е през тези първи месеци съвместно съжителство да се постараем да бъдем максимално последователни и твърди в командите и изискванията си към кучето, без да прибягваме в никой случай до повишаване на тон, наказания или физическо насилие. Помнете – ако изгубите доверието на домашния си любимец още в началото, обучението и дресурата му могат да се окажат истинско предизвикателство с непредвидими резултати.

Ако в даден момент се зачудите как да постъпите и дали сте на прав път, най-лесно ще ви бъде да се запитате какво бихте направили, ако става въпрос за детето ви? Или за бъдещото ви дете, ако все още нямате такова. Забавлявайте се с малкото кученце, бъдете справедливи и поставете разумни граници. Кучетата се нуждаят от силен лидер, когото да слушат и следват, в природата им е – заемете своето място достойно и ще имате най-добър и верен приятел за цял живот!

Източник: https://dogsandcats.bg/kucheta/5-greshki-pri-otglezhdaneto-na-malko-kuche